Місто героїв

8-1На фасаді житлового будинку по вулиці Станіслава Конткевича знаходиться неймовірний патріотичний мурал. Його творцем є криворізький художник Леонід Олійник. Він народився у 1944 році на Полтавщині, але у дитинстві разом із батьками переїхав до Кривого Рогу. Вже тоді йому дуже подобалося малювати.

Леонід Михайлович закінчив Дніпропетровське художнє училище. Після цього пішов працювати на Північний ГЗК, де з часом очолив ділянку композиції напилення. Коли чоловік вийшов на пенсію, то вирішив зайнятися облагородженням будинку двору, де він проживає.

- Працювати над муралом я став ще на початку війни. Перше, що зробив, ­- це написав на паркані слова: «Героям слава!». Після цього почав створювати об’ємні зображення, -­ розповідає Леонід Олійник. -­ Люди постійно приходять до мурала, фотографуються поруч із ним. Зізнаюсь, мені приємно за цим спостерігати. А коли містяни бачать мене за роботою, вони не втрачають нагоди висловити свою захопленість і подяку.

8-2Центральну частину мурала прикрашає об’ємний жовто-­блакитний герб. З двох боків його підтримують лев у короні (символ Галицько­Волинського князівства) та козак із самопалом (герб Війська Запорізького). У нижній частині мурала митець розмістив об’ємний напис: «Україна єдина!», а під ним національне гасло: «Слава Україні!».

Навпроти мурала стоїть паркан. Леоніду Михайловичу вдалося зробити неможливе -­ перетворити його на справжній витвір мистецтва. У центрі паркану знаходиться зменшена версія герба. Ліворуч від нього ­ напис: «Героям слава!», а праворуч ­ гасло: «Моє місто» і герб Кривого Рогу. Верх паркану прикрашають невеличкі скульптури. Це голуби миру, які, за задумом автора, мають принести Україні перемогу. На клумбі перед парканом чоловік висадив квіти.

Окремі елементи мурала Леонід Михайлович створив із підручних матеріалів. Об’ємні літери та герби вирізав з пінопласту та полістиролу. Зверху на цю основу наніс смальту (кольорове непрозоре скло), ліпнину та рідкі шпалери.

Мурал ­- це не єдиний витвір нашого земляка. Під’їзд, у якому знаходиться квартира митця, неначе картинна галерея. У ньому десятки художніх композицій та об’ємних зображень. Інакше кажучи ­ не під’їзд, а музей.

Юлія ВІЛЬНА