Допоможемо, чим зможемо

1-4У волонтерському центрі Кривого Рогу відкрилася локація для фізичної та психологічної реабілітації військовослужбовців, членів їх родин, людей з інвалідністю, переселенців та звичайних мешканців нашого міста. Локацію відкрито в офісі громадської організації «Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО» за адресою: пр. Центральний, 60 (колишня вул. Лермонтова).

Проект реалізовано за фінансової підтримки благодійного фонду «Карітас Кривий Ріг». Вартість проекту -­ 150 тис. грн. За цю суму було придбано матеріали та обладнання для облаштування реабілітаційної локації. Також реалізувати ідею допомогли волонтери ­ хтось приєднався фінансово, а хтось допоміг виконати ремонтні роботи.

Як розповів голова Криворізької асоціації учасників бойових дій та учасників АТО Василь Холод, ідея створення цьго проекту зріла в нього з 2017 року. Але реалізувати її вдалося лише зараз за фінансової участі партнерів.

1-5- Нарешті в нас в офісі з’явився куточок фізичної реабілітації військовослужбовців. Тут знаходиться велотренажер, бігова доріжка, лава для жиму лежачи, монофункціональний тренажер для розвитку силових якостей, тренажер для пресу, шведська стінка, турнік, бруси та різноманітний спортінвентар. Все це прискорить процес фізичної реабілітації ветеранів війни, -­ розповів Василь Петрович. ­- Окремої уваги заслуговує наша масажна кімната. Масаж ­ це ще один реабілітаційний захід. Сеанс триває близько 10-­15 хвилин. Посеред кімнати стоїть спеціальне масажне крісло. Атмосферу повного релаксу ми створюємо за допомоги медитативної музики, аромасвічок та ефірних масел.

- Психологічною реабілітацією постраждалих бійців, членів їх родин, інвалідів та переселенців займається психолог та арттерапевт Орися Климчук. Вона не тільки надає психологічні консультації, а й проводить арт­терапевтичні заходи. Арттерапія ­ це напрям психотерапії та психологічної корекції, який використовує різні форми образотворчого мистецтва: живопис, малюнок, скульптуру, колаж, фотографію. Тобто мова йде про реабілітацію через мистецтво, -­ розповіла заступниця голови з волонтерської роботи громадської організації «Криворізької асоціації учасників бойових дій та учасників АТО» Валентина Тютюник.

А тепер декілька слів про саму громадську організацію. ГО «Криво­різька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО» з’явилась в 2014 році. Рішення про її створення Василь Холод прий­няв, коли він, на той момент діючий військовослужбовець, знаходився на лікуванні у шпиталі.

З самого початку свого існування громадська організація чим могла допомагала Збройним силам України та Нацгвардії. В той час волонтери збирали та відправляли на фронт гуманітарну допомогу ­ продукти харчування, медикаменти, військову форму, цивільний одяг, каремати і т. п. Коли у 2022 році розпочалася повномасштабна війна, обсяг допомоги став набагато більшим, а потреби військовослужбовців дещо змінилися. Члени громадської організації готували коктейлі Молотова, робили маскувальні сітки та фізично допомагали нашим захисникам на блокпостах ­ формували штучні барикади, копали окопи тощо.

1-6Наразі члени громадської організації відправляють на фронт як високотехнологічну техніку (безпілотні летальні апарати, тепловізори тощо), так і саморобні предмети військового побуту («буржуйки», окопні свічки, печі під окопні свічки, маскувальні сітки), готують для військовослужбовців сухі борщі, солодкі суміші, інше. Вони також виступають посередниками між іноземними благодійними фондами та українськими військовослужбовцями. Під час повномасштабної війни іноземці подарували нашим захисникам близько 25 машин та один реанімобіль. Цей транспорт члени організації особисто відвозили на позиції бійців.

«Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО» ­- неприбуткова організація. Не зважаючи на це вона продовжує сплачувати комунальні платежі в повному обсязі. В зимові місяці волонтери в середньому змушені були віддавати за комуналку 25 тисяч гривень. Василь Холод наголошує, що ця ситуація є несправедливою, оскільки ці гроші було б доцільніше витратити на допомогу військовослужбовцям.

Зв‘язатися з представниками громадської організації «Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО» можна за наступними номерам телефонів: 096­-602-92-­92, 067-­94-7­7-4­46. Номер рахунку ГО: 5169 3351 0418 4458.

Владислав ВОЛОБОЄВ